Back

ⓘ Укртелефільм. Українська студія телевізійних фільмів більш відома за своєю абревіатурою Укртелефільм - українська кіностудія заснована в 1965 році Постановою Ра ..




                                     

ⓘ Укртелефільм

Українська студія телевізійних фільмів більш відома за своєю абревіатурою "Укртелефільм" - українська кіностудія заснована в 1965 році Постановою Ради Міністрів УРСР.

Згідно з законом про Суспільне мовлення, ДП "Укртелефільм" має перетворитися у ПАТ "Укртелефільм" й опісля приєднатися до Національної суспільної телерадіокомпанії України.

                                     

1. Історія

Кіностудія "Укртелефільм" заснована в 1965 році Постановою Ради Міністрів УРСР.

До 1985 року практично всі фільми продукувалися на плівці, більша частина фільмокопій та вихідних матеріалів передавалась на зберігання до Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного. Це неоціненний доробок із національної історії, культури, духовності. Події, особистості навічно збережені на плівці для нащадків.

З 2000 року студія започаткувала перегін, отже й збереження, з кіноплівки на відеоносії свого значного доробку. Й нині майже 800 назв є у відеотеці студії, з них: 63 художні фільми, 15 фільмів-вистав, 501 документальний і 197 музичних фільмів понад 1200 касет. Понад 100 фільмів відреставровано та перегнано на цифрові носії, робота над цим довготривалим проєктом з технічного боку реставрації фільмів 40 - 20-річної давнини активно продовжується.

З ухваленням у 2014 році закону про Суспільне мовлення, передбачається перетворення Укртелефільму на публічне акціонерне товариство з метою подальшого приєднання до Національної суспільної телерадіокомпанії України.

У лютому 2019 року одному з колишніх генеральних директорів "Укртелефільму" було вручено підозру про зловживання службовим становищем та використанні підроблених документів, оскільки, за матеріалами слідства, ця особа у змові з іншими людьми відчужила на користь приватного підприємства майнові права на 67 обєктів нерухомого майна, яке розташоване у Києві, що було зроблено з численними порушеннями процедури, зокрема, без погодження з Держкомтелерадіо. Через такі дії державі було завдано збитків на суму 68.72 млн грн. У листопаді 2018 року судом було визнано договір купівлі-продажу недійсним.

У серпні 2019 року Фонд держмайна продав за 5 мільйонів єдиний майновий комплекс ДСП "Укртелефільм", про що багато ЗМІ помилково повідомили як продаж єдиного майнового комплексу ДП "Укртелефільму" відмінної від ДСП "Укртелефільм" структура.

                                     

2. Нагороди

Тричі фільми студії були удостоєні Національної премії України ім. Т. Шевченка. Сотні нагород на престижних міжнародних і всесоюзних кінофестивалях і конкурсах засвідчують високий рівень студійних робіт.

                                     

3. Фільмографія

За роки свого існування з 1965 року, Укртелефільм створив чимало як повнометражних стрічок, так і так званих "кінохронік", де у повному обсязі фіксувалися літератори, композитори, музиканти, вокалісти світового рівня, що на камеру виконували як свої власні твори, так і шедеври української та світової класики.

Станом на 2015 рік не проведено повного оцифрування усіх відеоробіт студії) тому точно не відомо, скільки саме відеоробіт створила студія за часи свого існування. За твердженнями керівників студії, Укртелефільм створив майже 3000 найменувань відеопродукції різних напрямків українською та російською мовами. Зокрема:

  • понад 1200 документальних фільмів
  • майже 1.5 тисяч музичних фільмів / мюзиклів
  • понад 200 художніх фільмів, фільмів-вистав

Серед найвідоміших фільмів студії Укртелефільм: "Сліпий дощ…" режисер В. Гресь; Гран-прі Міжнародного кінофестивалю у Франції, 1969 р., "Пізнай себе" режисер Р. Єфименко; Гран-прі Міжнародного кінофестивалю у Варні, 1971 р., "Чорнобиль: Два кольори часу" режисер І. Кобрин; Національна премія України ім. Т.Шевченка, 1992 р., "Пастка" і "Злочин з багатьма невідомими" режисер О. Бійма; Національна премія України ім. Т. Шевченка, 1996 р., серіали "Острів любові" режисер О. Бійма і "Роксолана" режисер Б. Небієрідзе та багато інших документальних, музичних і художніх телефільмів.

Свого часу до 10-ї річниці Незалежності України на "Укртелефільмі" було створено документальний серіал 10 серій "Десять кроків до світла", який був високо оцінений громадськістю і викликав неабиякий резонанс у суспільстві.



                                     

3.1. Фільмографія Вибрані музичні фільми

  • 1985 - "Весняні варіації"
  • 1981 - "Розцвітає рута-мята"
  • 1982 - "Фауст" рос.
  • 1982 - "Усмішки Нечипорівки"
  • 1980 - "Лючія ди Ламмермур" рос.
  • 1986 - "Дума"
  • 1978 - "Казка як казка" рос.
  • 1986 - "Танцює Покуття"
  • 1966 - "Соловей із села Маршинці" рос. рум.
  • 1976 - "Покликання"
  • 1979 - "Автограф"
  • 1986 - "Вечорниці"
  • 1974 - "Квартет імені Лисенка"
  • 1975 - "Пісня завжди з нами"
  • 1981 - "Пісні Платона Майбороди"
  • 1981 - "Соловїний романс"
  • 1979 - "Весільний вінок"
  • 1989 - "А. Соловяненко на сцені і поза сценою"
  • 1990 - "Спогад"
  • 1982 - "Земле моя світла"
  • 1974 - "Хор народний"
  • 1978 - "Образи"
  • 1986 - "Монолог про любов"
  • 1982 - "Мелодії старого замку"
  • 1989 - "Золоте серце" рос.
  • 1987 - "Жити - це співати"
  • 1982 - "Тополина земля"
  • 1974 - "Ти плюс я - весна"
  • 1973 - "Перед концертом"
  • 1971 - "Червона рута"
                                     

3.2. Фільмографія Вибрані художні фільми

  • 1995 - "Акваріум" пол.
  • 1992 - "Ну, ти й відьма" рос.
  • 1990 - "Чорна пантера та Білий ведмідь" рос.
  • 1971 - "Камінний господар"
  • 1981 - "Дівчина і море" рос.
  • 1986 - "Блакитна троянда"
  • 1979 - "Хазяїн"
  • 1991 - "Вікно навпроти" рос.
  • 1978 - "Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці"
  • 1969 - "Сліпий дощ…"
  • 1991 - "Гріх" рос.
  • 1989 - "Гори димлять"
  • 1983 - "Вечори на хуторі біля Диканьки" рос.
  • 1978 - "Наталка Полтавка"
  • 2002 - "Прощання з Каїром"
  • 1986 - "Жменяки"
  • 1994 - "Тигролови"
  • 1982 - "Хай він виступить" рос.
  • 1992 - "Америкен бой" рос.
  • 1991 - "Павло Полуботок"
  • 1989 - "Хочу зробити зізнання"
  • 1987 - "Борис Годунов" рос.
  • 1983 - "Останній доказ королів" рос.
  • 1972 - "Рим, 17."
  • 1984 - "Іванко і цар Поганин" рос.
  • 1989 - "Мазепа"
  • 1984 - "Украдене щастя"
  • 1996 - "Операція "Контракт"
  • 1991 - "Народний Малахій"
                                     

3.3. Фільмографія Вибрані телесеріали

  • 1993 - "Пастка"
  • 1993 - "Злочин з багатьма невідомими"
  • 1998 - 1999 - "Сьомий перстень чаклунки" рос.
  • 1990 - "Далі польоту стріли"
  • 1998 - "Пристрасть"
  • 1995 - 1996 - "Острів любові"
  • 1998 - "Посмішка звіра"
  • 1990 - 1996 - "Час збирати каміння"
  • 1996 - 2003 - "Роксолана"
  • 2005 - 2007 - "Запороги"
  • 1993 - 1994 - "Царівна"
  • 1993 - "Сад Гетсиманський"
  • 1991 - "Мина Мазайло"